Holstebro Kommune har påbegyndt et omfattende klimatilpasningsprojekt, der skal beskytte mod oversvømmelser fra Storå. Projektet omfatter opførelse af et dæmningsanlæg i ådalen øst for Vandkraftsøen for at imødekomme de voksende vandmængder.
De seneste beregninger har afsløret, at fremtidens vandmængder vil blive større end hidtil antaget. Ekstreme regnmængder, såsom de 400 mm i Holstebro Kommune og 140 mm i Esbjerg på et døgn denne sommer, har understreget behovet for klimatilpasning, som nu betragtes som en presserende udfordring af Holstebro Byråd.
En del af klimatilpasningen inkluderer allerede etablerede elementer ved Vigen, og målet er at kunne tilbageholde op til 3 millioner kubikmeter vand frem mod 2070. Yderligere tiltag kan blive nødvendige frem mod 2100.
Projektdetaljerne lægger vægt på beskyttelse af byens centrale områder og beboelsesejendomme. Selvom kolonihaverne også vil blive berørt af projektet, kan de ikke beskyttes fuldt ud på grund af deres lave placering i terrænet. Kolonihaveejerne opfordres derfor til delvis selvbeskyttelse og tilpasning til anlægget.
Beboerne i Holstebro Kommune opfordres til at benytte de eksisterende varslingssystemer, herunder SMS-varsler og vandstandsprognoser, som kan findes på kommunens hjemmeside holstebro.dk/vandstand.
I arbejdet med projektet har kommunen holdt møder med repræsentanter for kolonihaveejerne, Danmarks Naturfredningsforening og Holstebro og Omegns Fiskeriforening for at dele baggrundsviden og sikre åbenhed om projektet.
Et enigt udvalg har anbefalet økonomiudvalget at gå videre med ådalsdæmningen. Forude venter godkendelse af Byrådet, yderligere godkendelsesarbejde, offentlig høring samt endelige aftaler om arealerhvervelse og anlægsarbejde. Miljøministeren skal desuden give undtagelse fra habitatdirektivet og vandrammedirektivet for, at projektet kan gennemføres.