Holstebro festuge 2024 havde to undertitler - ”Drømme om Fremtiden” og ”Connect Us” - og der blev connected mere end Nordisk Teaterlaboratorium havde turdet drømme om!
Der blev afviklet mere end 100 events i løbet af festugens 10 dage, og mange nye relationer blev skabt, både på teatret og blandt byens mange aktører og frivillige.
Og teatret har oplevet massiv opbakning til aktiviteterne, hvilket afspejlede sig i en meget stor skare af frivillige hjælpere, nye sponsorer og udsolgte forestillinger.
”Vi har haft flere tusinde folk igennem til vores forestillinger, og vi har fået rigtig mange nye besøgende på vores teater, og skabt nye blivende relationer, både kunstnerisk og menneskeligt. Vi har lavet en række byttehandler og community baserede aktiviteter, som aktiverer vores omkringliggende miljø, og derigennem nået nye målgrupper som vi ikke tidligere har set på teatret. Vi har også gentænkt en række formater, ved bl.a. at lave teatrets foyer om til et provisorisk interaktivt kunstgalleri, lavet teaterforestilling i det lukkede sygehus, kabaretfestival på ”Kedlen” og samarbejdet med en række af kommunens skoler og musikskolen ift. at indfri vores store afslutning. Så der er mange nye døre der har åbnet sig, og nye stier som skal betrædes sammen i fremtiden”
- Per Kap, teaterleder, Nordisk Teaterlaboratorium
Morgenmad, regn og jubilæum
Festugen startede med parade og åbning i silende regn, men med højt humør og deltagelse af flere hundrede lokale aktører på byens stadion. Og det dårlige vejr fortsatte det meste af ugen, hvilket gjorde at en række aktiviteter skiftede lokation. En af disse var ”Marens Morgenmad” som skulle have fundet sted ved Maren, men på de regnfulde dage (4 ud af 5!) blev rykket ind i Rådhushallen.
Nordisk Teaterlaboratoriums skuespiller Roberta Carreri stod for disse seancer hvor både teatrets faste stab, tilrejsende gæsteskuespillere og lokale kulturfolk, serverede en kulturel morgenmad bestående af fortællinger, musik og teater til kommunens yngste borgere og andre morgenfriske kulturbrugere. Til den sidste morgenmad var alle teatrets ansatte mødt op for at overraske og fejre Robertas 50 års jubilæum som skuespiller i Holstebro, sammen med borgmester H.C Østerby og andre kulturpersonligheder.
Det blev til en længere række taler og lovprisninger, et glas bobler til de voksne, og jordbær til børnene.
”Det er sjældent at man møder folk med så stor dedikation til sit arbejde, og som deler så generøst ud af sig selv og sit kunstneriske talent”
– Per Kap, teaterleder, Nordisk Teaterlaboratorium
2500 syngende børn og tanker om fremtiden
Holstebro Festuges afslutning var et korværk som blev opført på det lukkede sygehus’ gamle "sengetårn”, og med deltagelse af mere end 2500 børn fra en række af kommunens skoler.
Skuespiller og instruktør Søs Banke har, sammen med Kasper Gottlieb Humle fra Holstebro Musikskole, været ude og øve med alle de deltagende skoler, således at samtlige børn kunne synge med på de planlagte sange, og råbe deres drømme ud fra tårnets balkoner, til de mange fremmødte publikummer, forældre og bedsteforældre. Alt forløb som håbet, og solen stod højt på himlen, mens børnene befolkede tårnene og balkonerne, og gav bygningen nyt liv for en stund.
Sengetårnet var dog ikke det eneste sted på sygehusgrunden som lagde vægge til nye tiltag.
4 udsolgte aftener med Kabaretforestillinger og efterfølgende varieté show på Kedlen, 15 udsolgte vandreforestillinger igennem sygehusets gange, balkoner og kældre, og så var der indrettet café i det gamle køkken til gavn og glæde for teatrets folk og gæster, samt forbipasserende borgere.
“Det har været en stor fornøjelse at se nogle af stedets muligheder udfolde sig både i kunstneriske udtryk, og som mødested for mange forskellige mennesker og aktører. Vi ser frem til at samarbejde med Nordisk Teaterlaboratorium om mange flere initiativer i den kommende tid.”
- Thomas Leerberg, administrerende direktør, Sygehusgrunden
Og netop fremtiden for festugen blev nævnt både i H.C. Østerbys tale til åbningen, og Per Kaps tale til afslutningsmiddagen for ansatte og samarbejdspartnere, og det ser ud til at der er et fælles ønske om at der ikke skal gå 7 år før vi skal lave den næste festuge – sammen!
For når vi skaber sammen og løfter i flok på tværs af administrationer, nationaliteter og kunstformer - så er alt muligt. Måske også en festuge hvert år?