Holstebro Kommune har ansat otte ungarbejdere fordelt på to plejecentre. Rosa og de syv andre får livserfaringer, viden om arbejdet og forhåbentlig smag for plejefagene. Emma og de øvrige beboere får nærvær, samvær og adspredelse.
Tre gange hver uge tjekker 16-årige Rosa Stadsbjerg ind på Plejeboligerne Beringshaven i Holstebro. Ikke for at besøge sin bedstemor eller bedstefar. Nej, Rosa og hendes unge kolleger er der for at være sammen med beboerne og lave aktiviteter med dem.
Rosa blev ansat på Beringshaven i september 2022. Og hun er glad for arbejdet.
- Der var selvfølgelig ting, jeg skulle vænne mig til. For eksempel at tage det roligt og trøste, når demente beboere pludselig skifter humør og reagerer kraftigt. Men jeg og de andre unge snakker jo med personalet og ser, hvordan de gør. De giver os gode input og støtte, så vi lærer hurtigt, fortæller Rosa.
Tryghed og adspredelse
88-årige Emma Søndergaard er en af dem, Rosa jævnligt er sammen med. De får sig en snak. Og Rosa tager Emma med på ture i den friske luft.
- Rosa og de andre unge piger er rigtig søde at snakke med. Og jeg kan godt lide at komme ud. Så jeg er glad for de ture ud i den friske luft, som de tager mig med på, siger Emma.
Hendes mand, 89-årige Henning Søndergaard, er også glad for ungarbejderne. Han kan godt nok selv komme rundt, men han er ikke helt sikker på benene og er utryg ved at køre Emma rundt i rullestolen.
- Det er dejligt, at de unge er her og hjælper til med, at Emma kommer ud. Det er betryggende og rart for både Emma og mig, at Emma får noget luft og adspredelse. Jeg synes også, de rigtig gode at snakke med. Det er flot, at de gider, fortæller Henning.
Nærvær og hygge
Rosa snakker blandt andet med beboerne om deres besøgende og deres planer og aktiviteter. Beboerne fortæller historier fra deres liv og spørger til, hvad Rosa laver og oplever.
- Vores primære opgave som ungarbejdere er jo at være til stede og være nærværende. Og beboerne er meget positive. Vi hygger os sammen og lærer hinanden og de daglige rutiner at kende. Nogle af beboerne bliver man ret tætte med.
Ungarbejderne spiller også kort og brætspil med beboerne og hører musik, synger, ser film, tegner og laver andre aktiviteter med dem. De må til gengæld ikke løse plejefaglige opgaver. Det må kun de uddannede medarbejdere.
Erfaringer til livet og fremtiden
Rosa er så glad for arbejdet, at hun gerne vil fortsætte helt frem til sin 18-års fødselsdag. Derefter er planen at tage et sabbatår og så begynde på SOSU Skolen. Og måske senere uddanne sig til sygeplejerske.
Hun anbefaler andre unge at tage et lignende job, hvis de har muligheden. Både hvis de véd, at de vil uddanne sig til social- og sundhedshjælper eller -assistent, og hvis de er i tvivl.
- I det her job oplever jeg miljøet, lærer at løse opgaver og ser, hvordan plejepersonalet løser deres opgaver. Det giver mig en masse, som jeg kan bruge i mange sammenhænge. Også når jeg skal i gang med uddannelsen og ud i praktik, siger hun.
Beringshavens leder, Christina Thurid Rokkjær, roser ungarbejderne og glæder sig over det frirum og de oplevelser, som Rosa og de tre andre bidrager med. Beboerne spørger efter dem og glæder sig, til de kommer.
- Vores beboere fortæller, at ungarbejderne er nærværende og gode til at lytte. Jeg får også mange positive meldinger fra de pårørende og medarbejderne. Og så får ungarbejderne jo erfaringer og perspektiver med sig videre i livet. Blandt andet på det at møde sårbare ligeværdigt og omsorgsfuldt, opsummerer hun.
Fakta
- Der er ansat fire ungarbejdere i Plejeboligerne Bakkebo i Vinderup og fire i Plejeboligerne Beringshaven i Holstebro.
- Det primære formål er at skabe livskvalitet for beboerne gennem aktiviteter – både i grupper og 1:1.
- Det sekundære formål er at vække unges interesse for faget og fremme rekruttering af social- og sundhedspersonale.
- Ungarbejderne er 15-17 år og arbejder 5-6 timer pr. uge.
- Ordningen med ungarbejdere løber foreløbig til udgangen af 2023.