25. maj rykker Madmødet ind på Nørre Vosborg med debatter, oplæg, smagsprøver og workshops. Her får både politikere, borgere og producenter nogle kvalificerede bud på, hvad vi skal producere og spise i fremtiden.
En af deltagerne d. 25. maj er folketingspolitiker Jeppe Søe.
"Det er så væsentligt, at vi får debatteret, hvordan vi konkurrence- og bæredygtigt fortsat kan producere fødevarer i fremtiden, og for mig giver det så ualmindelig god mening at gøre det i den landsdel, hvor flest har fødderne solidt plantet i jorden. I Midt- og Vestjylland høster vi, som vi har sået; her - noget nær midt i det hele - dyrker vi jorden, fisker og tænker innovativt i forhold til fødevarer. Det er værd at fejre, og det glæder jeg mig til at være en del af til Madmødet, men endnu mere glæder jeg mig til at tage del i snakken om, hvordan vi politisk kan værne om de erhverv, der giver mad på bordet," siger Jeppe Søe.
Foruden deltagelse fra EU, Folketinget og de syv kommunalbestyrelser, så kommer en række organisationer og virksomheder, som hver på deres måde arbejder med fødevareproduktion.
”Madmødet har som mål at samle de som producerer maden, dem som spiser den og de politikere, som udstikker rammerne for fødevareproduktionen her i området og på landsplan. Derfor laver vi en alsidig fejring på Nørre Vosborg, hvor man kan komme i dialog med både beslutningstagere og producenter, og på den måde, kan alle gå hjem med dybere indsigter i, hvordan vi skal producere fødevarer i fremtiden,” forklarer Stine Lindbjerg Jespersen, projektleder for Madmødet 2023.
Masser af oplevelser
Det er et særdeles alsidigt program, der er lavet, og man kan bl.a. opleve Madmødets Kokkeelevbattle, hvor fire kokkeelever fra Midt- og Vestjylland dyster om at vinde Madmødets kokkeelevbattle, og dermed deltagelse i den internationale konkurrence European Young Chef Award 2023. Vært for konkurrencen er Dak Wichangoen, tidligere Michelin-kok og dommer i Masterchef, som sammen med Ole Troelsø, Gastronomi-redaktør på Børsen, samt Andreas Bjerring, tidligere vinder af European Young Chef Award, også sidder i dommerpanelet.
Gennem eftermiddagen kommer tre debatter med politisk kommentator Lars Trier Mogensen som vært. De handler om ’Maddannelse’, ’Hvad betyder Gastronomi for et område’ samt ’Hvad skal vi leve af i fremtiden?’ I debatterne deltager bl.a. Anne Sophia Hermansen, kulturkommentator på Weekendavisen, Jonas Schrøder, Kommunikationschef i REMA, Ole Troelsø, Gastronomi-redaktør på Børsen, Alfred Fisker Hansen, formand for Konsumfisk, Axel Månsson, økologisk grøntsagsproducent, landmand Anders Nørgaard, fiskeriforeningsformand Thomas Rahbek Sloth, folketingspolitikere, EU-politiker, borgmestre m.fl.
Robot kører i marken
Som et konkret eksempel på et af de tiltag, som vil præge fremtidens landbrug, deltager firmaet Agrointelli med deres robot Robotti. Den er en moderne landbrugsmaskine og i samarbejde med Nørre Vosborg fremviser stifter af AgroIntelli, Ole Green, hvilken betydning den har for det moderne landbrug, og hvad visionen er hermed.
I løbet af dagen vil der være oplæg fra bl.a. producenter og organisationer, som vil give deres bud på fremtidens fødevareproduktion og fødevarebranchens udfordringer og muligheder på egnen. Det er Food & Bio Cluster Denmark, Klimafonden Skive, KonsumFisk, Erhvervsakademi MidtVest, Projektet AgroRobottiFleet. Nørgaards Geder og Hønseriet Lystbæk vil fortælle om livet som niche producent.
Som afslutning på dagen spiller den unge fremadstormende musiker Karl Kristian fra Hvide Sande, mens man kan nyde lækre smagsprøver, besøge de udendørs barer og madboder, samt sætte tænderne i en særlig anretning med egnskendte spiseskatte. Hele arrangementet er gratis at deltage i og åbent for alle.
Fakta:
Madmødet på Nørre Vosborg
Tid: Torsdag d. 25. maj 2023
Sted: Nørre Vosborg, Vembvej 35, 7570 Vemb
Gratis adgang – Alle er velkommen
Lokale producenter fremviser deres fødevarer, fortæller om deres produktion samt serverer smagsprøver. Du kan bl.a. møde Lystbækgaard, Kræmmergården, Hønseriet Lystbæk, BakingSins, Able Winery, Planter og Pesto, Lille Holmegaard Håndbryg og Klosterhedens Vildt
Uddannelsescenter Holstebros elever serverer smagsprøver i samarbejde med Konsumfisk
Der vil være mulighed for at smage forskellige fødevarer samt købe frokost, snacks og drikkevarer hele dagen.
På dagen vil du også møde Klimafonden Skive, Uddannelsescenter Holstebro, Food&Bio Cluster, Erhvervsakademi MidtVest og mange flere.