En brille med huller har givet Vibeke mere frihed

Nu kan Vibeke selv dryppe sine øjne uden problemer (Foto: Holstebro Kommune)
dato

To gange dagligt var Vibeke Bøndergaard Kappel fra Holstebro bundet af at være hjemme, når hjemmehjælpen kom og hjalp hende med at dryppe øjne. Nu er hun selvhjulpen og uafhængig.

Idéen er egentlig meget simpel. Man tager noget 100 % genanvendeligt plastik, støber det i brilleform og borer tre huller i hvert 'brilleglas'. Vupti - så har man en øjendrypbrille.

På afstand ligner den en sikkerhedsbrille a la dem, man bruger nytårsaften. Men ved nærmere øjesyn kan man se de tre huller i hver side. Og brillen med huller har gjort flere borgere i kommunen mere selvhjulpne og givet dem mere frihed i hverdagen.

Nem at bruge
Én af dem er Vibeke Bøndergaard Kappel. Efter en øjenoperation skal Vibeke have dryppet øjne to gange dagligt. Som mange andre havde hun svært ved at gøre det selv og måtte til en start have hjælp til det af hjemmeplejen.

- Jeg var nødt til at tilrettelægge min dag efter, hvornår hjemmeplejen kom og gik. Det er jeg ikke afhængig af mere. Med brillen kan jeg nemt klare det selv. Så nu kan jeg tage i byen og planlægge min dag, helt som det passer mig. Det er en fornøjelse, siger Vibeke.

Selvhjælp, trivsel og tid
Nogle borgere skal dryppe øjne mange gange hver dag. Formålet med at indføre brillen i hjemmeplejen er netop at gøre borgerne mere selvhjulpne og uafhængige.

- Vi har et stort fokus på at gøre borgerne så selvhjulpne som muligt. Det betyder nemlig meget for deres trivsel og mulighed for at leve et selvstændigt liv. Det kan brugen af blandt andet ny teknologi og nye hjælpemidler bidrage til, fortæller Helle Lausen, leder i Center for Akutfunktion, Hjemmepleje og Sygepleje.

Derfor havde hjemmeplejen seks øjendrypbriller på prøve i december sidste år. Erfaringer og tilbagemeldinger fra både borgere og medarbejdere var så positive, at kommunen har købt 100 eksemplarer, der tilbydes borgere, som får hjælp til at dryppe øjne af hjemmeplejen.

En afledt gevinst ved at have indført øjendrypbrillen er, at det i hjemmeplejen frigiver mere tid til at løse andre vigtige opgaver, som borgerne ikke selv kan klare.

Klar anbefaling
Vibeke er ikke i tvivl. Hun synes, at det er fint, hvis hendes eksempel kan motivere andre, og hun anbefaler alle til at takke ja, hvis de får tilbudt at bruge brillen.

- Der vil selvfølgelig altid være nogle, som ikke er i stand til at bruge brillen og derfor er afhængige af at få hjælp til at dryppe øjne. Men for os andre er den en klar gevinst, siger hun.


https://www.holstebro.dk/nyheder/nyhed/en-brille-med-huller-har-givet-vibeke-mere-frihed-1?PID=18398&M=NewsV2&Action=1&NId=75728&NewsCategory=Nyheder&newscategorys=Nyheder,Sundhed,Ældre
Kilde: Holstebro Kommune
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.